}

5 Aralık 2014 Cuma

ŞAVŞAT:KARA ORMAN

Karagöl,Sahara Milli Parkı,Meşeli Köyü
Artvin'in güzel bir ilçesi olan Şavşat, adını Gürcüceden almış. Gürcücede "kara orman" anlamına gelen Şavşat, yeşilin her tonunu görebileceğiniz cennetten bir köşe sanki. Ulu iğne yapraklıların arasında gezerken "kara orman" benzetmesinin bu coğrafyaya ne kadar yakıştığını hissediyorsunuz. Yeşil... Hep yeşil, her yer yeşil. Ama öyle açık yeşil, su yeşili değil karaya çalan bir yeşil.

Ormanlarında gezerken, Çoruh boyunca yol alırken gözleriniz, ciğerleriniz, ruhunuz yeşile doyuyor. Yüzünüze düşen koyu yeşil gölgeler, doğanın parçası olduğunuzu, toprak olduğunuzu, yaprak olduğunuzu yeniden anlatıyor size. Köklerinize sarılmak, kökünüze dönmek duygusunu yaşayarak dolaşıyorsunuz yollarında.
Meşeli yolunda Mehtap'ın ağacı
   

Veliköy'den bir manzara
GEÇMİŞE-COĞRAFYAYA GÖZ GEZDİRELİM
Tarihi kaynaklara göre Şavşat civarında M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimer kabileleri yaşamıştır. Daha sonra sırasıyla Saka Türklerinin , Romalıların ve Sasanilerin elinde kalmıştır. Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı'nın yönetimine girmiş, Gürcistan Vilayeti olarak adlandırılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında Rusların eline geçen bölge 1921'de kurtarılarak Misak-ı Milli sınırlarına dahil edilmiştir.

Dağlık ve engebeli bir arazi üzerine yayılmış olan Şavşat'ın rakımı en az 950, en fazla 1800 metredir. Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Şavşat, iğne yapraklılardan oluşan ormanlara sahiptir. Akarsu ve göller bakımından da oldukça zengin bir coğrafyadır.


ULAŞIM


 Her şeyden önce ulaşmak ile ulaşamamak arasında bir yerde olduğunuzu düşünün. "Güzelliklere ulaşmak zordur " diye kalıplaşmış bir ifade vardır ya işte onun karşılığı Şavşat. Yükseklik ve engebeli arazi yapısı doğal olarak ulaşımı da etkilemiş. İstanbul, Ankara gibi şehirlerden geliyorsanız, uçakla Trabzon'a (320 km) ya da Kars'a (160 km)oradan da kara yoluyla Artvin'e ulaşabilirsiniz. Bunların dışında kolay olan bir yol daha var bence: O da Batum'a (180 km) gidip oradan Hopa, Artvin, Şavşat güzergahını izlemek. Böylece bir taşla bir kaç kuş vurmuş olursunuz. Artvin merkezden Şavşat'a hareket eden minibüslerin olduğunu da söyleyeyim. Eğer özel aracınızla geliyorsanız zaten her şey daha kolay. 
Şavşat ilçe merkezinden 

Coşkun Çoruh'u dizginleyen baraj 
Ulaşım sakın gözünüzü korkutmasın! Hem yollarda görecekleriniz hem de Şavşat'ta görecekleriniz, yaşayacaklarınız bütün bunlara değer. Hopa'dan Artvin'e giderken müthiş manzaraların sizi beklediğini unutmayın! Fotoğrafçılar iş başına yani. 

Şavşat ilçe merkezinden köylere nasıl giderim derseniz: Taksi ya da minibüslerle. Minibüslerin belirli saatlerde kalktığını ve normalden daha pahalı olduklarını da söylemekte fayda var. Bence biraz pazarlık yapmalısınız.
Not: Bir ara,  "Veliköy" etiketli fotoğrafta gördüğünüz yere havaalanı yapılmaya karar verilmiş. Neden bilinmez, daha sonra vazgeçilmiş. Böyle bir güzellik havaalanı için yok edilmemeliydi zaten!



ŞİMDİ GEZELİM, GÖRELİM !

Karagöl, Sahara Milli Parkı, Meşeli Köyü
Şirin ama çok zehirli 
* Sahara Milli Parkı ve Karagöl: Karagöl, Meşeli Köyü sınırları içerisinde yer alan saklı bir cennet. Sahara Milli Parkı içerisinde yer alan bu eşsiz manzaraya ulaşmak için,ilçe merkezinden 25 km'lik bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Meşeli Köyü'ne giden minibüslerle ulaşım oldukça kolay.
Karagöl,Sahara Milli Parkı, Meşeli Köyü
19. yüzyılın başlarında heyelan sonucu bir derenin önünün kapanmasıyla oluşan bu göl ve çevresindeki ladin ve çam ağaçları İsviçre Alpler'ini aratmıyor.  Kamp ve karavan turizmi için de oldukça ideal  olan Milli Park'ta piknik yapmak, gölde tekneyle gezinmek iş ve şehir yaşamından bunalmış ruhların ilacı bence. Ben uğraşamam piknikle, çadırda da kalamam diyenler için de özel girişimciler tarafından işletilen lokantayı ve  eşsiz manzaralı odalarda konaklamayı ısrarla öneririm (
www.savsatkaragol.com). Buraya kadar gelmişken isterseniz çadırda, isterseniz karavanda, isterseniz otelde bir gece konaklayın bence.
Yenilebilen çise mantarı










Milli Park'ın ormanlık alanlarında yapacağınız küçük geziler de oldukça eğlenceli ve dinlendirici. Ormanın derinliklerinde kaybolayım demeyin! Bazı yaban hayvanları sürpriz yapabilir çünkü.
Milli Park'ta avlanmak kesinlikle yasak
Gobazeler'deki kale kalıntısı
Meşeli'ye kadar gelmişken Gobazeler Mahallesi'ndeki kale kalıntılarını görmeden, Agara Mahallesi'ndeki Ümit'in Yeri'nde alabalık yemeden, Agara'daki "ağlayan kaya"nın suyundan gözünüze damlatmadan da dönmeyin derim.


* Tibeti Kilisesi: Şavşat'ın Cevizli Köyü'deki bu kilise Gürcü Kralı Kuropalates Gurgen'in ölümünden sonra oğlu Aşot Kuhi (899-918) tarafından yaptırılmış. Daha ayrıntılı bilgi aşağıdaki fotoğrafta bulunmaktadır.

Tibeti Kilisesi hakkında bilgi
Cevizli'de köy kahvesi
Tibeti Kilisesi
 Kilisenin bahçesindeki bankta ortada oturan amcanın yaşı yok bence. Öyle bir ifade var ki yüzünde bırakın Tibeti Kilisesi'nin yapımını yeryüzünün yaratılışına tanık olmuş sanki. Bence o her gün kilisenin bahçesine uğruyor. Siz gittiğinizde de oradaysa biraz sohbet edin, sonra da kilisenin karşısındaki harika köy kahvesinde dut ağaçlarının altında oturup çay için.
O amca der ki:Bu kilisenin dört gıblesi (kıblesi) vardur. Bu dört gıble dört kitabu temsil edar. Dört kitabun da insanlara söyladuğu aslunda aynudur... 
Bana kalırsa ortadaki amca bu kilisenin ve Cevizli'nin bekçisi
 Karadeniz insanının çok sıcakkanlı, bir o kadar da tez canlı, ani çıkışlar yapabilen ama hızlıca da yelkenleri suya indirebilen karakter özelliklerini unutmayalım n'olur. Sohbet ederken işe yarayabilir.

Cevizli'ye gelmişken "peri bacılarını" da gezeyim derseniz iyi edersiniz. Sorduğunuz herkes size yolu tarif edebilir.


Yüzüncü Yıl Üni. sitesinden alınmıştır.







* Şavşat Kalesi : İlçe merkezine bağlı Söğütlü Mahallesi'ndedir. Bagratlı dönemi kalelerine benzer. İçinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunur. Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Kalenin surlarının bir kısmı ayaktadır. Muhteşem bir manzaraya hazır olun !


YİYELİM, İÇELİM, ALALIM
Gorcola (eritme peynir)nın yapımı
Gezdik, biraz tarihi kokladık, Karadeniz insanıyla muhabbet ettik ve elbette acıktık. Ne yesek? Şavşat ilçe merkezinde bulunan lokantalarda yapılan harika dönerler iyi bir öğle yemeği olabilir. 

Yavuz Köyü'nde 200 yıllık tarihe sahip olan Şavşat Evi'nde yöresel ve organik lezzetler tadabilirsiniz.Burada ketenin,hınkelin ve mutlaka Şavşat'ın ünlü eritme peynirinin (gorcola) tadına bakmanızı öneririm. Şavşatlılar için bu peynir hava gibi, su gibi nimetten. Hatta Şavşatlı olamanın temel kriteri diyebiliriz:)

Tarihi Şavşat Evi'nde ilçe halkının el emeği ile yapılan yöresel kıyafetleri ve halıları da görebilirsiniz. 

Gorcola, bal, pekmez, Şavşat Evi maketleri, el yapımı sepetler,çamsakızı, nego (yayla çiçeği),kuşburnu marmelatı, pestil,ceviz alınacaklar arasında ilk sırada yer alanlar. Şavşat'ın pazarı Perşembe günü kuruluyor. Birçok yöresel ürünü pazarda bulabilirsiniz.
Tamamı ahşap olan Şavşat evlerinden bir örnek

YATALIM,UYUYALIM

Beş yıldızlı konaklama beklentisi olanlar biraz üzülebilir. Çünkü Şavşat'ta böyle bir olanak yok.Daha çok orta halli oteller ve pansiyonlar var Şavşat'ta. 
İlçe merkezindeki Sahara Oteli, Sahara Milli Parkı'ndaki Karagöl Pansiyon,Meydancık'taki Papart Pansiyon,Laşet Motel ve  Bungalow Tatil Evleri rahatlıkla konaklayabileceğiniz yerler. İyi dinlenmeler!


Bu gezideki yol arkadaşlarım:

Nuran BAYKAN,Semiha YILMAZ,Hüseyin ERSOY ve Cihan GÜNEŞ! Sizinle yollar çok eğlenceli bol muhabbetli, yemekler daha lezzetli, yeşil daha yeşil, mavi daha mavi. Eşliğiniz için teşekkürler.















2 yorum: